събота, 23 февруари 2019 г.

"Ти си най-силният човек"

Преди да загубя дъщеря си, слушайки истории и случки на семейства, загубили децата си, съм се възхищавала на силата, която имат да продължат живота си. Мислех си: "Тези хора са докоснати от Бог, Той им е дал безкрайна сила". Никога не съм мислила, че след загуба на дете някой може да преживее тази трагедия.
Човек не знае какво ще се случи утре, какви изпитания му е приготвила съдбата. И тя изпита мен и моето семейство. Тя изпитва стотици други семейства като нашето, стотици жени и мъже, загубили децата си. И сега аз седя от другата страна и чувам хората да ми казват: "Ти си най-силният човек, който познавам. На твое място не бих могла да преживея тази загуба." Чувам тези мисли, които някога мислех и аз.
Повярвайте - не съм най-силният човек. Като мен има много. И се преживява. Никога няма да е както преди. Никога няма да сме същите лъчезарни хора, които познавахте до скоро. Но се преживява. Човек не може да умре след тази трагедия. Твърде лесно би било...
Всъщност никога не съм предполагала колко мъка може да понесе това сърце. Не съм предполагала, че то ще продължи да бие, след като сърцето на дъщеря ми спря. Физически бяхме заедно само няколко минути, а не знам как ще живея цял един живот без нея. И тази болка ще преживее сърцето. То не е камък да се пръсне. То търпи.
Преживява се. Преживяват се думите на лекарите, преживяват се подписите под смъртния акт, преживява се решението за аутопсия и протокола от нея. Преживяват се съседските погледи. Преживяват се съжаленията и укорните думи. Преживяват се "приятелските съвети" и потупванията по рамото. Преживяват се недомислените изказвания: "Когато имаш дете, ще разбереш."
Преживяват се сълзите на мъжа, на родителите ви, на семейството. Преживява се гнева и яростта. Преживява се всеки месец, година, живот.
Ще преживеете и силата на болката. След това ще дойде и силата от болката. Но тази сила не е достатъчна да заличава спомени или да връща времето назад. В тези моменти на размисли си казвам: "Така искам да бях останала слаба..."
Не ми казвайте, че съм най-силният човек. Защото не съм. Като мен има стотици, хиляди със своята болка и своята сила. И всеки един преминава през собствения Ад по един или друг начин. Всеки със своята сила, вяра, надежда и любов. За да преживее и това...

Няма коментари:

Публикуване на коментар